21. des. 2009

I dag snur sola!!

I dag er det den mørkeste og korteste dagen i året, det er vintersolverv. Fra nå av går det bare en vei; dagene blir sakte men sikkert lengre og lysere. Jeg kan knapt vente!

Hentet fra Wikipedia om vintersolverv:
Vintersolverv er tidspunktet en gang i året når jorda er i det punktet av sin bane rundt sola hvor den nordlige halvkule heller lengst bort fra sola. Dagen dette inntreffer er den med kortest daglengde. Når sola står i sør midt på dagen, har den sin årlig laveste døgnmaksiumumshøyde over horisonten (gjelder nord for ekvator og sør for polarsirkelen). I dagligtale sier man ofte at «sola snur» på dette tidspunktet.
På den nordlige halvkule inntreffer vintersolverv enten 21. desember eller 22. desember. På den sørlige halvkule inntreffer det 21. juni eller 22. juni. Sommersolverv inntreffer på motstatt halvkule de samme datoene.
Noen tidsregninger sier at vintersolverv er den første dagen av vinteren. Den kinesiske kalenderen kaller vintersolverv dong zhi (vinterens ankomst), og dette er en viktig merkedag. Andre regner dagen som midten av vinteren.
I Skandinavia ble vintersolvervet feiret med luciadagen, men da den julianske kalenderen ble forlatt til fordel for den gregorianske, beholdt man luciafeiringen på 13. desember, og kom da i utakt med solvervet. Primstavsmerket var en sol. Denne dagen skulle man ikke arbeide med noe som ble dreid rundt, og heller ikke bake. Juleølet skulle også være ferdig innen 22. desember så det ikke kom «solverv» i det.

2 kommentarer:

Liv sa...

Takk!
Den trengte jeg, jeg er et sommermenneske og har ikke likt det har sett - det er mørker hever morgen når jeg kjører på jobb. Men nå snur det sier du, JIPPI!
(Nå hørtes det vel ut som jeg oppdaga dette akkurat nå, men så ille er det ikke.)

Liv sa...

God Jul, forresten!!!